Vladimíra Čerepková a Vladimír Škoda: společně v ateliéru

neděle 4. dubna 2021

Výtvarník Vladimír Škoda (* 1942) se poprvé s legendární českou beatnickou básnířkou Vladimírou Čerepkovou (1946 - 2013) setkal ve vinárně Viola na Národní třídě v Praze na jednom z jejích čtení. Lépe se poznali až v Paříži. Básnířka navštěvovala ateliér sochaře a občas zde kreslila i psala básně. Vladimír tyto zapomenuté výtvory sbíral, některé z nich si můžete prohlédnout níže. Velmi si jí vážil jako básnířky, proto navrhl, aby společně vydali knihu básní doprovázených grafikami.

Francouzskou i českou verzi umělecké knihy “Devět básní Vladimíry Čerepkové s devíti grafikami Vladimíra Škody” vydalo v roce 1991 Revue K (výtvarně-literární revue založené v Paříži Jiřím Kolářem roku 1981) v nákladu 75 číslovaných výtisků.


Se souhlasem Vladimíra Škody přinášíme českou verzi této exkluzivní knihy na webu Nedělní chvilka poezie.cz. Dále též níže naleznete exkluzivně Vladimírem Škodou poskytnuté kresby a rukopisy Vladimíry Čerepkové, které vznikly v jeho ateliéru. Připravila Krista Kašpar, spolupracovnice Vladimíra Škody.




Devět básní Vladimíry Čerepkové s devíti grafikami Vladimíra Škody


























































Kresby a rukopisy Vladimíry Čerepkové z ateliéru Vladimíra Škody