Orlová & Ábelová & Mucha: Tři grácie k 1. narozeninám

pondělí 9. února 2015

Máme pro vás malý oslavný bonus k prvnímu výročí existence této básnické webové stránky. Přesně před rokem se na ní totiž nejen díky grafičce Petře Kubáčkové objevila poezie. Nedělní chvilka poezie oslovila tři autorky, které se zde už potkaly. Tři Grácie, dcery největšího boha, boha poezie, bohyně půvabu a krásy přejí básní či rozhovorem. 


Jana Orlová poslala báseň na míru šitou. Mirka Ábelová, která provozuje rádiovou Nedělní chvilku poezie na Slovensku, odpověděla na tři na míru šité otázky. Nikola Mucha poslala text na téma když přijde fet. Ušila to našitá? "Napíšu, že každou neděli, když dám na stránku pár básniček, je to jako když přijde fet," říkám jí. "Mohlo to být delší, ale usnula jsem," odpověděla. Příště prý pošle něco o žehlení.


Takže právě teď, přesně po roce, v pondělí 9. února 2015 ve 20:00 hodin, vám děkujeme za přízeň a pozornost. Když přijde báseň / každý by chtěl / trochu si nechat...




Jana Orlová


Hladová chodím ulicemi
hladová jsem v práci
V neděli si udělám chvíli
na poezii:
ve vaně se koupu v plavkách






Mirka Ábelová


Provozuješ stránku Nedeľná chvíľka poézie_FM na slovenském Rádiu_FM. Proč si zvolila tento tradiční název?


Pôvodne som zamýšľala urobiť Nedeľnú chvíľku poézie ako televízny formát v slovenskej verejnoprávnej televízii RTVS. Snažila som sa o to niekoľko rokov, počas dvoch funkčných období dvoch riaditeľov, ale neprichádzala odpoveď. nakoniec sme sa dohodli s FMkom, čiže tá koncovka je jasná. Pokiaľ ide o názov Nedeľná chvíľka poézie, napadlo mi to, ešte keď som chodila ako redaktorka domáceho spravodajstva do parlamentu a raz som v bufete začula jedného poslanca, ako sa rozčuľoval, že vo verejnoprávnom vysielaní chýba priestor pre poéziu a aké boli Nedeľné chvíľky poézie za komunistov fasa. Komunisti sa mi síce fasa nezdali, dokonca ani strana, ktorú daný poslanec zastupoval, ale ako nápad mi to prišlo super. Urobme Nedeľnú chvíľku nanovo, oprášme starú pôvodnú zvučku, dajme jej nové modernejšie šaty, predstavme ľuďom nových ale aj starých autorov a ukážme im, že prednášať sa dá hocijako, ale hlavne autenticky. V podstate je to ale využitie značky, ktorá ľuďom ešte stále rezonuje v ušiach.

Jak svůj pořad sestavuješ a podle čeho vybíráš své hosty?


Ťažko  Niekedy je ťažké rozhodnúť sa, komu dám a komu nedám priestor. Často bojujem s tým, že sú autori, ktorých básne sa mi nepáčia, ale myslím si, že napriek tomu by v éteri mali odznieť. Ale vždy si potom hovorím, že to nie je iba o mne (keby to bolo iba o mne, tak by tam bolo tak 5 súčasných autorov a samí mŕtvi bítnici, surrealisti, prekliati, bukowskníci a podobne, z čoho by sme asi reláciu nevyskladali, všakže ) a že sa musím pokúsiť priniesť ľuďom trochu širší záber, ako je len ten, ktorý sa páči mne. Ďalší problém je, že nie vždy majú čas prísť vtedy, keď potrebujem, prípadne prestanú písať, alebo nemajú nič nové a nechcú prísť so starými textami. Alebo reláciu z nejakého vlastného dôvodu ignorujú. Taký je ale zatiaľ iba jeden  Alebo dvaja. Čiže je to taká improvizácia. Na reláciu nemám zatiaľ žiadny budget ani nič, všetko robím sama, popri robote, takže to robím, ako sa dá. Ale nesťažujem sa. Päť minút je rozhovor so súčasným autorom, päť minút číta svoje texty. Snažím sa vyhnúť nejakým odborným otázkam a drístom. Základ je neunudiť rozhovorom bežného, opakujem, bežného poslucháča, ktorý poéziu bežne nerieši, na smrť. Ale aj to sa nie vždy podarí.

Jak se ti líbí web.nedelnichvilkapoezie.cz a co mu přeješ do dalšího roku?


Myslím, že je to taký súrodenecký projekt, aj keď nevznikli úplne naraz. Takže je mi ťažko vyjadrovať sa o rodine  Asi by to nebolo veľm objektívne.
Čo želám?
No predsa veľa dobrých textov!
Veľa klikov a prečítaní!
A veľa hejterov, lebo bez nich je nuda.



Nikola Mucha


Když přijde fet
Všichni se sejdem
Když přijde fet
Jsme všichi pěkně sejítí
Když přijde fet
Sedíme spolu
A už nás nikdy nic nerozdělí.

Když přijde fet
Není kam spěchat
Všechno je bílé, jak o Vánocích
Každý by chtěl
Trochu si nechat
Je ovšem jasné
Že nezbyde nic

Když přijde fet
Máme dost času,
Máme dost lásky na rozdávání
Když přijde fet
Není co hledat
Hledání jednoho unaví.

Když už fet není,
Jsme všichni rádi
Že je to za náma, že je to pryč
co jsme chtěli,
To jsme našli.
A teď zas pokračuj v zadání.