Zuzana Krausová: Nacismus diskutuje

neděle 23. dubna 2017

Zuzana Krausová (*1994) je intermediální umělkyně, studentka Ateliéru tělového designu brněnské Fakulty výtvarného umění, původem z Ostravy. Věnuje se videu, fotografii, performancím i instalacím s přesahy do literární tvorby. Témata její práce jsou velmi různorodá, od osobních snových metafyzických vizí, přes existenciální problémy banalizované dětskou hravostí, po díla s sociální tématikou. Svépomocí vydala sbírku básní Mezi pogujícím davem nočních můr a Mumifikovaný sen. Absolvovala studijní stáž ve španělském Bilbau, kde vystavovala v galerii Garabia. Během léta 2015 fotografovala autentické záběry uprchlíků na tureckém pobřeží, které byly poté vystaveny v Banskej Štiavnici v rámci festivalu Videokocka. Tato zkušenost ji inspirovala k tvorbě básní z hejtů.


Tvorba krátkých textů je založena na komentování „hejtů“ - nenávistných komentářů na sociální síti Facebook, týkajících se zejména tématu migrantů a islámu. "Reaguji na „hejty“ přímo v jejich virtuálním prostředí, tak aby se zobrazovaly jejich autorům i ostatním uživatelům sítě. Odpovědí na výkřiky nesnášenlivosti a strachu se stává báseň. Báseň je složena ze stejných slov, jaká použil původní autor komentáře. Využívám částečně dadaistický princip tvorby - destrukci a znovu-skládání původního „hejtu“ do nové vypovídající podoby. Významy, ve které původní texty transformuji však hledám vědomě. Báseň chápu svým způsobem jako katarzi slova a myšlenky," komentuje svoji "hate poezii" Krausová.


Ze sbírky Bezedný jazyk uveřejňujeme jedenáct básní, za každou z nich je kurzívou uveden i facebookový status, který autorku inspiroval.












***


Červenou znáte
má poslání
Nejdelší song močí
Pistole zpívá

Prasečí řeka
přišla polít pěsti
Třeba tam
jsou ještě cesty


Znate song "červená řeka".. tam se zpívá: pak nařadu přišla má pistol a pěst, já poslal je na jednu z nejdelších cest....ještě je potřeba polít to, prasečí močí....





***


Podřezaný šátek

Začíná koncem
Pravdy


je to pravda šátkama to začně a podřezanýma lidma končí




***


Školou táhne absolutno
Hovada!
Žádný šátek soucit nesundá

Mladý řád podporuje odpornost
Verbež mluvila s ústupem
Volové nemají výjimky


tento ředitel , pryč s ním volem, mladá nesundá šátek, pryč s ní, a studenti, kteří ji tak srdceryvně podporují, nemají co mluvit do škol. řádu. žádné vyjímky , a ústup už vůbec ne, nelíbí se táhněte hovada, absolutně žádný soucit, muslimové = VERBEŽ ODPORNÁ!!!





***


Chtění plave
v oceánu zmetků


Ta to banda neosociálistu zmetku, chtělo by to je naučit plavat v oceánu.





***


Popravy divokosti
oběšené minuty
Dítě nepatří zvířeti

Pakáž zůstává
Jeřáby trpí
Brutální domov
kamenuje zemi


Iránci jsou divoká zvěř,ať zůstanou doma.Popravy dětí, brutální oběšení na jeřábu, kde odsouzený trpí i desítky minut,kamenovaní. Tahle pakáž do civilizovaných zemí nepatří.





***


Společná Evropa
má pověsit mír

Nějací zmrdi
budou vším


Pověsit všechny zmrdy co s tím mají něco společného!!!!! A bude v Evropě mír





***


Nebetyčný život
zlomem zkroutilo svinstvo
Červivá čistota
boji neodpouští

Nevyhnutelná muka
Budou ještě
smažit strach

Tohle původní peklo
zradily léta


Kdo tohle způsobil, v pekle se bude smažit, jak červ se bude kroutit v mukách! Takhle dokurvit celý kontinent! Ještě za sto let tu nebude klid, jen boj, boj, smrt, a boj. STRAŠNÉ, NEODPUSTITELNÉ, NEBETYČNÁ ZRADA A SVINSTVO SPÁCHANÉ NA EVROPANECH!!!! Historický zlom, který bude stát Evropany miliony životů, než vyčistíme opět Evropu do původního stavu. Boj je nevyhnutelný!





***


Krokodýlí roky hladoví
Obří maso zpomaluje konce

Malí uprchlíci prodávají
Jedinou kůži

Začátkům


A nebo jak navrhuje jeden můj kamarád obří krokodýlí farmu ze začátku by to šlo pomalu bo malej krokodýl malej hlad ale za rok dva... nakonec by k nám ty uprchlíky ještě museli dovážet.... A ještě by se prodávala krokodýlí kůže a maso





***


Země vede
Podvedené části cítí

Rozšíření

Vrahové se ptají chtění
Nacismus diskutuje


Cítím se podveden, když ti, co vedou zem, Diskutovat chtěj s arabským vrahem. To je jak ptát se Himlera na to, jaké má nacismus klady a které části pro jeho rozšíření převzít.





***


Hlava cítí
uříznutý domov

Uříznout někomu hlavu, aby se cítili jako doma.






***


Dobrou,
chcípla noc


At chcipne,dobrou noc.